Rozhovor s Janou Synkovou

jana synkovaHerečka Jana Synková je nepřehlédnutelná. Zazářila v řadě filmových, divadelních i televizních rolí. Už druhým rokem ale hraje „univerzální drbnu" Horáčkovou v komedii Zdeňka Trošky Babovřesky. Jak se jí role hraje a co má ráda, na to jsme se paní Synkové během natáčení v jižních Čechách zeptali.

Vaše role v Babovřeskách je stěžejní, hlavní, ba co víc, bez univerzální drbny Horáčkové by to nešlo. Jak se Vám hraje „potrhlá důchodkyně" z vesnice, která všechno ví, všude byla dvakrát a od všeho má klíče?
Výborně, skvěle. Je to úžasná role. Užívám si to. A teď už vím, co se ode mne očekává, tak jsem si i taková trochu i jistější.

Když se loni natáčely Babovřesky, dovedla jste si představit, že se za rok sejdete na place a budete pokračovat?
Zdeněk Troška je skvělý. Měla jsem tu čest s ním pracovat poprvé a moc jsem si to užívala. A teď znovu.

Překvapil Vás obrovský úspěch prvního dílu?
Ano, doteď jsem ohromená a doufám, že i dvojka bude mít takový úspěch!

Věříte, že se sejdete i potřetí, příští rok?
Samozřejmě. A doufám v to, protože to byla a je úžasná práce.

Jak se Vám spolupracuje se Zdeňkem Troškou a jeho týmem? A co Vás třeba překvapilo?
Překvapilo? No, že se nekonaly žádné zádrhely, všechno fungovalo jako na drátkách, atmosféra výborná. Místní obyvatelé byli zjevně rádi, že Zdenka Trošku zase vidí a nosili spoustu buchet, koláčů a dobrot - prostě pohoda téměř rodinná.

Máte nějaký veselý zážitek?
Celé natáčení jedničky byl jeden velký veselý zážitek a hodně jsme se chvílemi nasmáli. A teď se smějeme taky a je to pohoda. Sem tam padnou i nějaké vtipy.

Váš manžel Jan Schmid je také herec, jak on vnímá Vaši roli v Babovřeskách?
Můj manžel měl na mou roli stejný názor jako já, že je to výborná komediální role.

A co kolegové z Ypsilonky?
Od nás z divadla někteří kolegové jako Jirka Lábus, Martin Dejdar, Jarka Kretschmerová s panem Troškou točili a moc ho chválili. A že prý se mám. Tak jsem se teda měla a zase se letos mám.

Co vy a jižní Čechy?
Tu krajinu jsem si díky filmu zamilovala, nikdy jsem před tím nebyla, Už s manželem plánujeme, že to tady v létě prozkoumáme.

Co Vás jinak kromě natáčení čeká v létě?
Těším se na Jizerky, na chalupu, lesy, jezírka, hory, posezení s přáteli u velkého stolu a dobrého jídla, zkrátka prázdniny.

Text: René Kekely